Obiceiuri
- Traditia spune ca mireasa trebuie sa fie imbracata in alb la ceremonia religioasa, ca simbol al puritatii spirituale. Ea trebuie sa mai poarte ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva bleu si o moneda. Astazi, ceva vechi – o bijuterie de familie – reprezinta legatura viitorului cuplu cu familiile parintilor; ceva nou – rochia de mireasa – este considerat ca aducator de noroc; ceva imprumutat – o batista cu dantela sau orice alt obiect – are rolul simbolic de a reaminti cuplului ca pot conta oricand pe ajutorul familiei si al prietenilor. Ceva bleu (albastru), simbolul credintei si al loialitatii este reprezentat de jartiera (albastra). Moneda este simbolul unei vieti prospere.
- Inainte de a servi masa, nasul poate propune un toast in cinstea noilor casatoriti. Daca doresc, mirii pot raspunde acestui toast prin multumiri aduse invitatilor pentru participare. In unele parti ale tarii (Ardeal) se obisnuieste sa se spuna o rugaciune.
- Primul dans – mireasa si mirele singuri – este urmat de dansul miresei cu tatal mirelui si mirele-mama miresei, urmand apoi inceperea petrecerii. Melodia pentru primul dans poate fi una clasica (vals) sau melodia preferata a cuplului.
- Aruncarea buchetului – toate femeile necasatorite sunt chemate pe ringul de dans pentru a avea sansa de a prinde buchetul miresei. Traditia spune ca cea care prinde buchetul va fi urmatoarea care se va casatori.
- Aruncarea jartierei – mirele scoate jartiera cu dintii de pe piciorul miresei si o arunca spre burlaci. Cel care o prinde se spune ca va fi urmatorul care se va insura. Barbatul care a prins jartiera o pune pe piciorul fetei care a prins buchetul si deschid urmatorul dans.
- Taierea tortului – mireasa, impreuna cu mirele vor taia prima portie din tort. Hranindu-se unul pe celalalt cu tort simbolizeaza implicarea in cuplu, cum isi „hranesc” dragostea dintre ei.
- Plecarea mirilor – este un obicei rar intalnit la noi. Mirii pleaca de la petrecere intr-o masina de care au fost legate cutii goale, clopotei sau alte obiecte metalice care fac zgomot (potrivit credintei orientale, zgomotele puternice alunga spiritele rele). Jocurile de artificii sunt cai moderne de implinire a acestor obiceiuri.